top of page
lab concept books.jpg
01.jpg

Laboratorium | annesas appel

De digitaal weergegeven getallen hebben als basisgrid 7 lijnen; 3 horizontale lijnen boven, midden en onder en 4 verticale lijnen linksboven en onder en rechtsboven en onder. Door lijnen zichtbaar of onzichtbaar te maken kunnen er andere getallen in hetzelfde grid ontstaan. Alleen bij het getal 8 zijn alle lijnen zichtbaar.  Als je alle mogelijkheden van de lijnen met elkaar combineert kom je op 128 combinaties. 

De 7 enkele lijnen uit het grid worden in dit project als basis gebruikt. Deze 7 lijnen worden op alle mogelijke manieren met elkaar gecombineerd waardoor er in totaal 120 verschillende lijncombinaties ontstaan.

De regenboog heeft een kleurensysteem van 7 kleuren; rood, oranje, geel, groen, blauw, indigo en violet. Deze kleuren zijn omgezet in kleurpigmenten.

De 7 lijnen worden gekoppeld aan de 7 pigmenten. Via een toegepast systeem worden alle combinaties gemaakt en ontstaat er een serie van 120 pigmentschakeringen. 

De data uit de 120 nieuwe pigmenten wordt berekend. De pigmenten worden op papier uitgewreven en de bijbehorende lijnen worden opnieuw geanalyseerd. Vanuit deze gegevens komen 120 horizontale en 120 verticale basislijnen tot stand. 

Met een vanuit de data uitgezet grid worden de lijnen op basis van hun gegevens in het grid geplaatst. De opbouw van de kleuren (welke pigmenten) zijn bepalend voor de positie en herhaling van de lijnen. 

De lijnen uit het grid worden in een boek per pagina getoond. In een serie van 7 prints worden de lijnen geordend op kleur. In een serie van 120 prints worden alle lijnen getoond in het wit, met als achtergrond 1 van de 120 uitwrijvingen van de pigmenten. 

De basislijnen worden op kleur geordend maar in het wit op papier geborduurd.

 

 

boek | concept

In zeven boeken en vier schema’s wordt het ontstaan van het project Laboratorium op een visuele manier uitgelegd. 

De boeken zijn digitaal geprint op epson quality inkjet papier, 105 grams. Het formaat van de boeken is 15 x 20 cm. De boeken zijn handgemaakt en het papier Japans gevouwen. De oplage van de concept boeken is 10. 

concept schema’s: 1. basisschema 2.  overzicht digital lijnen  3. overzicht pigment uitwrijvingen  4. overzicht kleurcombinaties

concept boeken: nr. 1 de codes tot pigmentmenging.  nr. 2  digitale lijnen.  nr. 3 pigment uitwrijvingen.  nr. 4 formules tot de lijnen.  nr. 5 formules tot de lijnen. nr. 6 individuele lijnen horizontaal.  nr. 7 individuele lijnen verticaal.

bottom of page